Rovinj
© Ståle Aabø 2022
Campingtur.no
Rovinj er en av de vakreste byene på Istriahalvøya. Det tar en time å kjøre fra Porec (Bijela Uvala). Veien går gjennom et frodig kupert landskap, og en passerer flere små tettsteder. Veien går rundt Lim fjorden (Limski kanal). Dette er en flott kjøretur. Rovinj er en av landets allers fineste feriemål. Den sjarmerende middelalderbyen ligger som en halvøy ute i havet, hvor de fargerike husene står tett i tett for å skjerme seg for vinterens kalde vinder. Halvøyen er fri for biltrafikk og det er mange koselige restauranter og kaffebarer både inne i de trange smugene og langs sjøkanten. Om sommeren yrer det av liv i den lille byen, men atmosfæren er likevel rolig og behagelig. Fra sentrum går det en nydelig promenade langs sjøen som fører til et fantasktisk naturområde med nydelig natur og idylliske strender.
I gamlebyen finner du mange trange brosteinsbelagte gater med små butikker og sjarmerende restauranter. Langs sjøen står husene tett som en mur for å stenge vind og potensielle inntrengere ute. I Rovinj finner du det du trenger av butikker, bakeri, bank, posthus, marked, gallerier og internett-cafe. Byen byr på et stort utvalg av restauranter og kaffebarer, og det finnes også noen nattklubber i utkanten av byen. St. Euphemia- katedralen er det største monumentet i byen. Den ble restaurert fra 1725-1736. Kirken er ca 50 meter lang og 30 meter bred. Kirken inneholder en sarkofag med levningene av den kristne martyren Euphemia. Kirken er bygget rundt St. George- kapellet, som stammer fra det 10. århundret. Klokketårnet ble påbegynt i 1651.
Opprinnelig gikk det en kanal mellom øyen Mons Albanus og fastlandet. På begynnelsen av 1800-tallet ekspanderte byen utenfor bymuren og inn til fastlandet. Kanalen mellom øyen og fastlandet ble fylt igjen, og Rovinj ble dermed en halvøy. I dag er det gamlebyen som ligger på denne halvøyen. Byens hovednæring har tidligere vært fiske og skipsbygging. Før Rovinj ble en del av Jugoslavia, og senere Kroatia, har byen vært underlagt både østerriksk, fransk og italiensk styre. På grunn av begrenset plass i gamlebyen består arkitekturen av smale hus, trange gater og små torg. Byen er kjent for sine karakteristiske piper. Rovinj inneholder en mengde museer og gallerier. Mange kunstnere har valgt å bosette seg i byen, og det finnes utallige små gallerier langs de smale gatene i gamlebyen. Gamlebyen er forbeholdt fotgjengere, og det er forbud mot biler. Det finnes begrenset med parkeringsplasser på fastlandet, i gangavstand til gamlebyen. I gamlebyen ligger det mange restauranter og barer helt ned i sjøkanten.
Historie Det eldste arkeologiske sporet i Rovinj stammer fra bronsealderen. Byutviklingen startet i det 3. århundret på øyen Mons Albanus. Helt siden det 7. århundret har Rovinj vært omringet av en bymur, som etter hvert ble bygget opp med tårn. Bymuren hadde syv porter, og tre av dem består i dag.